Kinesiske aksjer: Kanariøy eller elefant?
The Savings and Loan Banking Crisis: George Bush, the CIA, and Organized Crime (Februar 2019).
Kanari i kullgruven eller elefanten i rommet? For investorer kan enten idiom gjelde for kinesiske aksjer i det som allerede er å skape en steinete tur for globale markeder i år.
Pessimister ville gå til kanariske metaforen: Det nye året dykket som begynte i Shanghai, fungerer som en tidlig advarsel om hvordan lokale hendelser kan få konsekvenser over hele verden.
Optimister ville se Kina som elefanten: umulig å ignorere, men hvis marked er så tett kontrollert og i stor grad slått av til utlendinger at det ikke bør ha så stor betydning for det globale investeringsbildet.
Hvis markedet beveger seg denne uken er noen veiledning, vil svingene i Shanghai-aksjene utøve en stor sving over verdensmarkedet i år, selv om Kinas egenvektsvekting er relativt liten globalt.
Fallet i verdensbeholdningen på mandag, den første handelssessionen i 2016, markerte de bratteste åpningsdagens tap i år for mange indekser.
Topplisten over investorens grunner til å selge var 7% dekning i Shanghai-aksjer tidligere samme dag; Dette førte til Kinas første landsdekkende oppsigelse av handel og en rask reaksjon fra sentralbanken og lagerregulatoren, i håp om å gjenopprette roen.
Bekymringer om hvor robuste Kinas finansielle markeder er, myndigheternes evne til å støtte dem i Beijing og den generelle helsen til økonomien er ikke noe nytt. De utløste et globalt markedsslag sent i sommer. Men omfanget av mandagens høst og den globale fallouten tok investorene vakte.
Markeder har en tendens til å slippe hver gang Beijing griper inn. Investorer føler seg desperasjon, sier Jack Ablin, sjefsinvesterende direktør i BMO Private Bank i Chicago.
Kinesiske aksjer falt 45% i de tre månedene til august i fjor. Den måneden yuan valutaen gjennomgikk en mini devaluering og den 24. august alene Shanghai aksjemarkedet tumbled 8, 5%.
Denne spesielle høsten forårsaket tremor rundt om i verden. Wall Street kalkede opp sitt største tap på fire år, med Dow Jones ned så mye som 1000 poeng på en scene den dagen.
I løpet av det siste året har Shanghais referansekomposittindeks falt 5% eller mer på en dag ved 12 anledninger. Virkningen på Wall Street har vært stort sett negativ, med S & P 500 som faller på ni av de dagene, inkludert en 3, 9% lysbilde den 24. august.
Men korrelasjonen har ikke vært ensartet. Fire av S & P-avgangene var mindre enn 0, 5%, og i tre dager var indeksen uendret eller høyere.
For måneder skyldte investorene kinesiske markeder og Kina-relaterte faktorer for enhver ufullkommenhet i verdensøkonomien og markedene. Disse bekymringene ble gradvis redusert som USAs føderale reserve forberedt på den historiske rentenøkningen som den endelig leverte i forrige måned, og som et fornyet fall i energiprisene intensiverte presset på Den europeiske sentralbanken for å løsne sin pengepolitikk videre.
Men med Fed og ECB usannsynlig å handle igjen for kanskje flere måneder, har oppmerksomheten gått tilbake til Kina.
"Vi har kommet full sirkel tilbake til Kina. Volatilitetsnivået gjelder, selv om det er oppmuntrende at de amerikanske markedene avsluttet sin lavkonjunktur på mandag", sier Andrew Wilson, administrerende direktør i Goldman Sachs Asset Management i London.
TA DETTE VEKT
Bare sju av 31 strateger i en nylig Reuters-undersøkelse sitert Kina blant sine største bekymringer for amerikanske aksjer i 2016, selv om fem andre sa en global tilbakeslag eller avmatning som en av deres største bekymringer.
En del av problemet for investorer vil skille fra hva Kinas økonomi gjør fra hva aksjemarkedene gjør. Det kan være noen sammenheng mellom de to over tid, men dette har vært mindre så de siste par årene.
Shanghai Composite steg 150% i året til juni 2015, i løpet av hvilken tid økte den økonomiske veksten til 7% fra 7, 4% - kraftig slippe av Kinas strenge standarder. Til tross for tumbles, endte aksjer i fjor med 10%, men den økonomiske decelerasjonen viser ingen tegn på lettelse.
"Kinas økonomiske vekt er mye, mye større enn den økonomiske vekten", sa Luca Paolini, sjefsstrategist ved Pictet Asset Management i London.
"Jeg vil ikke sette kinesisk finansmarkedets volatilitet som hovedrisikoen for dette året, men hvis det er smitte fra den kinesiske økonomien til USA og europeiske økonomier, er det en mye farligere utvikling", sa han.
Kinesiske aksjer har en vei på bare 2, 5% i MSCI All Country-verdensindeksen, mens USAs vekting dverger alle andre med rundt 53%.
Økonomisk sett er de to landene mer likeverdige. Nominelt står USA for rundt 25% av verdensomspennende BNP og Kina rundt 15%. Men på grunnlag av kjøpekraftsparitet er Kina den største økonomien i verden med en andel på 17%, som ligger foran USAs 16%.
Kinas decelerasjon betyr at global vekst sannsynligvis vil sakte også. En hvilken som helst signifikant undershooting av Beijings 6, 5% vekstmål vil legge press på amerikanske og fremvoksende markedsøkonomier, samt råvarer og valutakursene i kinesiske og andre fremvoksende valutaer.
I fjor tok investorer ut en anslått $ 540 milliarder av fremvoksende markeder, den første kapitalutgangen fra disse økonomiene siden 1988, ifølge Washington-baserte banklobbyen Institute of International Finance.
Mesteparten av dette var fra Kina. Noen estimater fra private sektorer satte utløpet nærmere $ 1 billioner, og People's Bank of China solgte rundt 500 milliarder dollar for å motvirke disse flytene og forhindre at yuanen gikk ned i verdi.
Bruno Taillardat, aksjeinvesteringsdirektør i Unigestion i Genève, sa investorer bør være svært følsomme for kapitalstrømmer ut av Kina og ytterligere nedadgående press på yuanen. Han bemerket at Fed gradvis trekker tilbake stimulansen det helles i den amerikanske økonomien for å motvirke finanskrisen.
"Investorer ignorerte risiko tidligere, fordi de måtte investere alle kontanter fra sentralbanker. Men nå er dette en våkneavtale", sa han.